НМТ: де буде створено тимчасові екзаменаційні центри в Європі

   Упродовж останніх місяців Міністерство освіти і науки України активно комунікувало з міністерствами освіти, представниками неурядових освітніх організацій  європейських країн, а також із посольствами України в них для створення можливостей провести НМТ за кордоном.

   Наразі підтверджено домовленості з багатьма європейськими партнерами, а отже, українці, які вимушено покинули свою Батьківщину через війну, зможуть вступити до омріяних закладів вищої освіти. 

  Провести тестування заплановано в 39 містах таких країн: Австрія, Бельгія, Болгарія, Велика Британія, Данія, Естонія, Ірландія, Іспанія, Італія, Латвія, Литва, Молдова, Нідерланди, Німеччина, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Угорщина, Франція, Хорватія, Чехія і Швеція. 

  Хочемо подякувати всім партнерам за те, що вони погодилися підтримати вступників у такий непростий момент. Проведення НМТ в інших країнах ー складне й комплексне завдання, але це, безперечно, важливий крок з-поміж багатьох етапів повернення українців додому і відбудови держави. 

   На своїх інформаційних сторінках з 20 травня до 07 червня включно вступники матимуть змогу за допомогою спеціального сервісу підтвердити бажання взяти участь у НМТ і для проходження тестування вибрати з наданого переліку найзручніший для доїзду населений пункт. Зауважимо, що перелік закордонних міст, запропонований для потенційних учасників НМТ,  не є остаточним, адже перемовини з деякими країнами ще тривають. Так, наприклад, у Німеччині й Іспанії можливе деяке розширення кількості міст, де проходитиме тестування, адже наразі відбувається налагодження партнерських зв’язків між Міністерством освіти і науки України та закладами вищої освіти цих країн. Крім того, в межах додаткової сесії можливе незначне розширення переліку країн, у яких може проводитися НМТ. 

   Що ж робити вступникам? Зараз їм потрібно підтвердити своє бажання взяти участь у НМТ й вибрати той населений пункт, який наразі видається найзручнішим, а вже з  21 червня до 7 липня ー під час другого етапу підтвердження участі в тестуванні ー обов’язково зробити свій остаточний вибір населеного пункту в Україні або міста/країни за кордоном.

  Наостанок зауважимо, що НМТ за кордоном буде проведено так само, як і в Україні, тобто в спеціально обладнаних комп’ютерних центрах, де з учасниками працюватимуть україномовні педагоги, навчені українськими експертами. А отже, вступні випробування традиційно відбуватимуться на засадах прозорості та справедливості ー незалежно від того, де саме учасники їх проходитимуть.