Президент Володимир Зеленський підписав указ, згідно з яким Україна відзначатиме День Європи разом із країнами Європейського Союзу

      8 травня 2023 року, Президент України Володимир Зеленський підписав указ №226/2023 «Про День Європи», згідно з яким Україна відзначатиме 9 травня День Європи разом із країнами Європейського Союзу.

      Ідея об'єднаної Європи народилася як прагнення не допустити повторення помилок минулого й кровопролитних воєн, як бажання захистити цінності свободи, демократії, рівності прав людини. Україна як ніхто знає ціну єдності демократичних країн, чия підтримка дозволила нам зупинити російського агресора. Євросоюз об’єднаний у солідарності й підтримці України в усіх вимірах із перших днів вторгнення. Символічно, що цього року наша держава святкуватиме День Європи у статусі країни-кандидатки на членство в ЄС, адже Україна є частиною родини європейських держав зі спільними цінностями та прагненнями, а Збройні сили України міцно стоять на захисті вільної Європи.

    Попри війну Україна дедалі глибше інтегрує в європейський простір у політичній, правовій і культурній сферах. Наша держава адаптовує законодавство до європейського, що поступово формує підґрунтя для інтеграції України до єдиного європейського ринку. 

    Нині наша країна не просто синхронізує календар з європейським, а вкотре стверджує свою належність до ціннісного простору, де немає місця Дню перемоги в радянсько-російському культі переможців. Після Революції гідності українці почали відходити від радянських традицій, заміщуючи нав‘язані свята свідомо обраними європейськими. Саме тому 8 травня ми святкуватимемо День пам’яті та примирення і разом з європейцями вшановуватимемо полеглих у найкривавішій і наймасовішій війні в історії людства, яку супроводжували жахливі злочини тоталітарних режимів.